Afghanistan Analysts Network – English

AAN in the Media

Zeker 90 doden en 460 gewonden bij enorme aanslag in ‘veiligste wijk’ van Kabul

< 1 min

De Volkskrant, 31 May 2017

Article quotes AAN’s Martine van Bijlert on who might be behind today’s massive truck bomb that was detonated on Kabul busy Zambaq intersection, leading to a large number of casualties:

De Taliban hebben ontkend verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, maar dat zegt niet zo veel. Volgens Martine van Bijlert van het Afghanistan Analysts Network (AAN) in Kabul hebben de Taliban vaker de verantwoordelijkheid ontkend van aanslagen die ze wel degelijk hadden gepleegd.

‘Dat gebeurt vooral als er veel burgerslachtoffers zijn, als ze het niet kunnen verantwoorden met een verwijzing naar doelen die volgens hen legitiem zijn’, zegt Van Bijlert. Een Taliban-woordvoerder zei gisteren dat de beweging aanvallen veroordeelt zonder legitiem doelwit waarbij burgers omkomen.

Vooralsnog meent Van Bijlert – met alle voorbehoud – dat de aanslag van woensdag de ‘vingerafdruk’ van de Taliban heeft, niet die van Islamitische Staat. ‘IS zou het nu al hebben opgeëist. En tot nu toe was IS niet in staat zo’n aanval te organiseren, met zoveel explosieven. Maar ja, het kan altijd de eerste keer zijn.’