Afghanistan Analysts Network – English

AAN in the Media

USA bombet Leger Uten Grenser: Brant i hjel i sykesenga

< 1 min

Klassekampen, 5 October 2015

The Norwegian daily extensively quotes AAN’s Thomas Ruttig on the US dropping bombs on an NGO-run clinic:

– Det er ikke overraskende at Taliban forsøker et angrep på byen, men det er overraskende at de klarer å holde deler av byen i en uke. Det viser at Taliban er bedre organisert enn vi har trodd til nå, sier Thomas Ruttig.

Den tyske Afghanistankjenneren er direktør i Afghan Analyst Network i Kabul og har jobbet som journalist, diplomat og forsker i og med Afghanistan siden 1985.

– Det at Taliban har tatt kontrollen over Kunduz er ført og fremst en etterretningskatastrofe. Taliban har ligget i forstedene siden i våres, og det er åpenbart at et angrep ville komme, sier Ruttig.

Ruttig sier afghanerne er så vante til grusomheter etter 30 år med borgerkrig at han ikke forventer voldsomme reaksjoner på den amerikanske bombingen av sykehuset i Kunduz i helgen.

Likevel mener han at bombingen gjør spørsmålet om fortsatt vestlig tilstedeværelse i Afghanistan mer akutt enn tidligere.

– Det vil skape enda mer frustrasjon blant afghanerne, for krigen går dårlig. De fleste i Afghanistan er ikke imot at Nato blir i landet etter 2016, men hendelser som dette setter spørsmålstegn ved strategien, sier han. […]

Ruttig tror ikke noen av partene vil klare å opprette full kontroll over byen i tida framover.

– Ett sannsynlig scenario er at ingen klarer å få full kontroll. Det er ikke en seier for Taliban, men heller ikke for myndighetene. Trolig vil ingen av sidene klare å sette opp en fungerende myndighetsstruktur, sier han.