Afghanistan Analysts Network – English

AAN in the Media

”Regeringen kan ligga bakom mordet på Horner”

< 1 min

Svenska Dagbladet, 12 March 2014

AAN member and former head of the Swedish Committee for Afghanistan, Anders Fänge, is quoted here, commenting on the assassination of Swedish journalist Nils Horner in Kabuö on 11 May:

 

Svensk polis har tränat afghansk polis inom ramen för Europol, men Anders Fänge är tveksam till om det har gett någon effekt. "Min personliga uppfattning är att den utbildningen går över huvudet på afghanska polismän", säger Anders Fänge. Möjligheterna att hitta Nils Horners mördare förbättras av att de enligt flera uppgifter har fångats på övervakningskameror. "Men är det politiskt motiverat, med förankring inåt regeringen, är sannolikheten att någon straffas liten." …

Är regeringen inblandad är det mindre troligt att det kommer att komma fram i en polisundersökning, konstaterar Anders Fänge. "Svaret kan också ges i om det kommer liknande dåd i framtiden, så att vi får ett mönster. Då får det definitivt ett starkt genomslag för bevakningen av valet och Afghanistan, eftersom journalister kommer att tänka sig för en och två gånger innan de åke."

 

Tags:

Assassination Kabul Nils Horner. journalist Swedish