Afghanistan Analysts Network – English

AAN in the Media

NAVO-troepen verlaten Afghanistan, maar wat voor land laten ze achter?

< 1 min

NOS, 15 April 2021

Quotes from AAN’s Thomas Ruttig at the Dutch public broadcaster NOS’s website, on the US announcement of their unconditional troop withdrawal from Afghanistan:

Op de vraag of het vertrek een verstandig besluit is, reageert Thomas Ruttig van het Afghanistan Analysts Network stellig: “Er was geen ruimte meer voor goede keuzes. De Amerikanen hebben vorig jaar bij de onderhandelingen al te veel bewegingsruimte aan de Taliban gegeven.” (…) “De politiek raakt uit balans, en dat leidt tot chaos”, zegt Ruttig. “Het is mogelijk dat grote gevechten uitblijven, maar de macht gaat schuiven. Misschien gaan politici aan de kant van de Taliban staan.” (…)

Volgens Ruttig zijn er zo’n 300.000 Afghaanse militairen opgeleid. “Dat is niet niks, maar het is niet de vraag of de training succesvol was: de Amerikaanse troepen zijn vooral belangrijk voor steun en moraal.” (…) Zo geeft de Amerikaanse luchtmacht nog steun aan het Afghaanse leger. “Er is bewijs dat dit de Taliban ervan heeft weerhouden om bewoonde gebieden te veroveren”, zegt Ruttig. “Het wegvallen van de luchtsteun is een grote klap.”