Afghanistan Analysts Network – English

AAN in the Media

De afghanske sikkerhetsstyrkene har ikke kollapset, men situasjonen er prekær

< 1 min

VG, 9 October 2016

Article quotes AAN’s Martine van Bijlert extensively on the situation of the Afghan government and security forces. She says that the “system hasn’t collapsed, but the situation is precarious.”

Med Kunduz i fjor hadde den afghanske regjeringen for første gang mistet en provinshovedstad – og det var ganske vanskelig for dem å få den tilbake. Det var et psykologisk tilbakeslag. Fokuset i år har vært at dette ikke skal skje igjen, sier Martine van Bijlert, en av direktørene i Afghanistan Analysts Network (AAN), til VG.

– Det var bekymringer for at hvis de internasjonale styrkene dro – og dro for raskt, ville de afghanske sikkerhetsstyrkene kollapse. Det har ikke skjedd. De har ikke kollapset, men situasjonen er prekær, sier Bijlert i Afghanistan Analysts Network.

Så, i 2015, skulle afghanske styrker ha ansvaret for sikkerheten alene. Det har de også i år.

Bijlert sier regjeringens grep om provinsene fremstår som veldig sårbart.

– På toppenden av skalaen har vi de afghanske sikkerhetsstyrkene som gjør det ganske bra. De trykkes på plakater og det holder på å oppstå en kultur av beundring for dem. Men helt på den andre siden av skalaen har vi lokale afghanske militsaktige-styrker, som ofte ender opp med å kjempe mot hverandre eller forlate posisjonene sine, sier Bijlert til VG. 

– Mellom der har du politiet og de væpnede styrkene som ofte gjør det moderat bra – hvis de får skikkelig støtte og skikkelige forsyninger. Hvis de får våpen, ammunisjon, mat og lønn, men ofte skjer ikke det, påpeker hun. 

A Russian translation of the article can be found here.