Afghanistan Analysts Network – English

AAN in the Media

Compte enrere per a un acord entre els talibans i els Estats Units

< 1 min

ara.cat, 25 August 2019

AAN’s Thomas Ruttig is quoted in this article in the Catalan daily on the US-Taleban negotiations in Afghanistan:

En canvi, Thomas Ruttig, codirector d’Afghanistan Analysts Network -un dels centres d’estudis més prestigiosos sobre l’Afganistan, que compta amb personal sobre el terreny permanentment-, fa una altra lectura. Segons afirma, els EUA volen arribar a un acord amb els talibans per retirar les seves tropes de l’Afganistan tan aviat com sigui possible. Aquesta va ser una de les promeses electorals de Donald Trump, i el president es nega a arribar a la pròxima cita amb les urnes el novembre de l’any vinent sense haver-la fet realitat. El problema, però, és que “els talibans no tenen cap pressa” per firmar l’acord de pau perquè saben que els EUA marxaran de l’Afganistan sí o sí abans de les eleccions a la Casa Blanca, diu Ruttig. (…)

En el que sí que coincideixen Semple i Ruttig és que les converses de pau entre els EUA i els talibans s’han centrat exclusivament en temes de seguretat. (…) 

Ruttig també precisa que l’alto el foc al qual els talibans es podrien comprometre fa referència només a les tropes internacionals, però no pas a les forces de seguretat afganeses. Això, en tot cas, s’hauria de negociar en les converses que els jihadistes haurien d’iniciar amb el govern de Kabul. “Ningú ha preguntat als efectius afganesos si estan preparats per fer front en solitari als talibans”, lamenta l’expert, que recorda que en l’actualitat les baixes entre les forces afganeses ja es compten per desenes cada mes. I afegeix que una cosa és indubtable: “Els EUA no s’han preocupat en cap moment durant les negociacions de què passarà amb la població afganesa en el futur”.